ODTÜ Enformatik Enstitüsü'nde URAP Laboratuvarı'nda yürütülen ve 125 Devlet ve Vakıf Üniversitesinin değerlendirildiği 2010 Türkiye Üniversiteleri Akademik Performans Başarı Sıralamaları raporunun üçüncüsü 20 Ekim 2010 tarihinde bir basın bildirisi ile kamuoyuna sunuldu. Araştırmayı gerçekleştiren Danışma Kurulu adına konuşan ODTÜ Eski Rektörü Prof.Dr. Ural Akbulut, Üniversiteleri iyiler ve kötüler şeklinde ayırmayı hedeflemediklerini, amaçlarının üniversitelerin belirlenen kriterlere göre gelişmeye açık yanlarını fark etmelerine yardımcı olmak olduğunu belirtti.
Sıralamada 9 akademik performans kriteri kullanıldı. Çalışmanın ilki 3 Ağustos 2009'da, ikincisi 5 Ocak 2010'da yayımlandı. Üçüncü çalışma, YÖK tarafından yeni ilan edilen 2009 yayın sayıları ve öğretim üyesi başına düşen yayın sayıları ile güncellenerek yayımlandı. Çalışma, "yayın puanları (toplam yayın puanı + kişi başı yayın puanı), atıf puanları (toplam atıf puanı + kişi başı atıf puanı), Google Scholar puanları (Google Scholar tarama sonucu puanı + kişi başına düşen Google Scholar tarama sonucu puanı), doktora öğrencisi puanları (toplam doktora öğrenci sayısı puanı + doktora öğrenci yüzdesi puanı), öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı puanları genel puan tablosu" kriterleri baz alınarak gerçekleştirildi.
Üniversitemiz; tüm Üniversiteler Genel Sıralaması'nda 125 üniversite arasında 21.sırada, 2000 Yılından Önce Kurulan Üniversiteler Genel Sıralaması'nda 74 üniversite arasında 21.sırada, Devlet Üniversiteleri Genel Sıralaması'nda 96 üniversite arasında 17.sırada ve Tıp Fakültesi Olan Üniversiteler Genel Sıralaması'nda 57 üniversite arasında ise 13.sırada yer alarak bölgesinde en önemli üniversitelerden biri olduğunu; 35 yıl önce büyük bir azim ve kararlılıkla çıktığı yolda başarılarını, çalışma şevkini ve gücünü artırarak ilerlediğini bir kez daha kanıtlamış oldu. Üniversitemiz sıralamalarda; Akdeniz Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi gibi gerek öğrenci sayıları ile gerekse de tanınırlıkları ile yer edinmiş pek çok Üniversiteyi de geride bıraktı.
Üniversitemiz ayrıca; Webometrics sıralamasında da başarılı bir yükseliş göstererek bir dünya üniversitesi olduğunu da gösteriyor. Üniversitemiz, 2009'da açıklanan sıralamada yaklaşık 1500 basamak yükselerek 2553. sıraya yerleşmişti. Aynı yıl Türkiye'den toplam 47 Üniversite ilk 4000'e girme başarısı gösterirken Üniversitemiz Türkiye sıralamasında 39. sırada yer almıştı. 2010 webometrics sıralamasında ise Üniversitemiz dünyadaki 12.000 üniversite arasında 2814. sırada yer aldı. 2010 yılında ilk 4000'e Türkiye'den 49 üniversite girebildi. Türkiye'den ilk 4000'e giren 49 üniversite arasında Üniversitemiz 41. Sırada yer aldı.
Kaynak : http://www.firat.edu.tr/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder