Doğum günü pastası, eski İskandinav dillerinde kaka diye adlandırılırdı. 13. Yüzyılın başlarında batı kültüründe doğum günü keki denilmeye başlandı. Bizim ülkemizde ise pasta sözcüğü ile ifade edilmektedir.
Doğum günü pastasının tarihi çok eski çağlara dayanır. İlk doğum günü pastasının eski Yunanlılar tarafından yapıldığına inanılır. Dini inançlarına göre ballı kekler ve ekmekler yaparak Ay Tanrıçası Artemis’e sunarlardı. İlk yapılan doğum günü pastasıyla ilgili diğer iddia, doğum günü pastası geleneğinin Ortaçağların Almanya’sında İsa’nın doğuşunu kutlamak için başladığıdır. Bu pasta, tatlı hamuruna, kundaktaki bebek İsa şekli verilerek yapılmıştır. Daha sonraları doğum günü pastası, Almanya’da çocuk festivallerinde veya çocukların doğum günü kutlamalarında görülmüştür.
Orta Çağ Roma Heykeli
Eski Romalılar da pasta yapımını gelenek haline getiren kültürlerdendir. Romalıların 50. yıl kutlamaları diğer yıllardan biraz daha farklı yapılırdı. Bu vesileyle kutlama pastası da diğer doğum günü pastalarından farklı olarak buğday unu, rendelenmiş peynir, bal ve zeytinyağından yapılırdı.
Ortaçağda, İngiltere’de yapılan doğum günü pastaları, içlerine madeni para ve yüksük gibi sembolik nesneler konarak pişirilirdi. İnanışa göre madeni parayı bulan çok zengin olurken, yüksüğü bulan şansız sayılır ve ömür boyu evlenemezdi.
Orta Çağ'da Doğum Günü
Doğum Günü Pastası Neden Yuvarlaktır?
Eski zamanlarda doğum günü pastaları çoğunlukla yuvarlak şekilde yapılırdı. Tarihçiler bunun sebebini dinsel inanışlara ve teknik nedenlere bağlıyorlar.
Yunanlılar Ay’ı simgeleyen Ay Tanrıçası Artemis’e sundukları pastaların, yuvarlak şekilli olmasını tercih ederlerdi.
Yuvarlak Pasta
Eski çağ insanları da, pastayı ay ve güneşin yıllık döngüleri ile ilişkilendirirlerdi. Yuvarlak şekil de bu yaşamın doğal döngüsünü temsil ederdi.
Eski zamanlarda ekmekler ve kekler elle yapılır, yuvarlak toplar haline getirilir ve derin olmayan kaplarda ya da ocak taşında pişirilirdi. Bunun sonunda da yuvarlak şekilli pastalar elde edilirdi.
Kaynak: iyikidogdun.net
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder