22 Nisan 2012 Pazar

Ayten Alpman [1930 - ... ]

Ayten Alpman'ı kaybetttik...

Bir kaç gün önce zatürre teşhisiyle Osmanoğlu Kliniği'ne kaldırılan 83 yaşındaki efsanevi sanatçının Cuma akşamı durumu ağırlaştı ve ajanslara o acı haber düştü. 
 
İlk eşi İlham Gencer'in ise sözleri şu şekilde oldu: ''İyi bir Türk milliyetçisiydi. Bayraklaşmış bir Türk kadınıydı. Yeri asla doldurulamaz" 

83 yaşında hayata gözlerini kapatan Ayten Alpman'ın Pazartesi günü Edirnekapı, Zincirlikuyu ya da Ulus mezarlıklarından birine defnedileceği öğrenildi.

1977’de “Neden Sanki Dünya Dar Gelir İnsana / Son Bir Defa” 45’liği geldi ve hakikaten son oldu o. Cazdan Türkçeye geçebilmişti ama 80’lerdeki arabesk furyasıyla baş edecek hali yoktu. 2007’ye kadar bir daha stüdyodan adım atmadı. Ve 30 yıl sonra şarap gibi döndü Ayten Alpman. Sesini koruduğu filan yoktu, günde iki paket sigara içiyordu ve sesi bunun izlerini taşıyordu. “Mühim olan hissettiğini dışarıya verebilmek” diyordu, “Bunu boru gibi bir sesle de yapabilirsin. Şarkı söylemek ruhunu nakletmek demek. Çok zengin bir ruh, zengin bir dünya, hassasiyetin karışımı bu.” Bu zengin dünyayı yarım asırdan fazla paylaştı insanlarla, son güne kadar şarkı söylemeyi sürdürdü... Unutulmaz izler bıraktı... Bir başkaydı Ayten Alpman... (Milliyet)

Kimdir Ayten Alpman?

İstanbul'da 1930'da doğan Alpman, Nişantaşı Kız Lisesi'nde öğrenciyken İlham Gencer sayesinde müzikle tanıştı. Liseden sonra Gencer'in solistlik teklifiyle İstanbul Radyosu'nda programa başlayan Alpman'ın radyoda söylediği ilk parça "You Are Always in My Heart" oldu.

Sahneye ilk kez Taksim Belediye Gazinosu'nda Tıp Balosu'nda çıkan Alpman, daha sonra tanıştığı Arif Mardin'in teşvikiyle caz şarkıları söylemeye başladı.

Alpman, 1952'de Yeşilköy Deniz Park Oteli'nde ilk profesyonel sahne çalışmasını yaptı, 1953'te de İlham Gencer ile evlendi.

Ayten Alpman'ın ilk plağı olan "Sayanora/Passion Flower" taş plak olarak 1959'da yayınlandı. 1960'ta İlham Gencer'den ayrıldıktan sonra İsmet Sıral Orkestrası ile çalışmaya başlayan Alpman, 1963'te çalışmak için İsveç'e gitti.



İki sene boyunca Sıral'la, bir sene de bir caz orkestrasıyla sahne çalışması yapan Alpman, daha sonra Türkiye'ye geri döndü.

Fecri Ebcioğlu'nun ısrarıyla Türkçe parçalar söylemeye başlayan Alpman'ın ilk çalışması "İnan Bana/Ayrıldık Yalnızım", 45'lik plak olarak yayınlandı.

Sezen Cumhur Önal ile birkaç 45'lik çalışması yapan Alpman, Ebcioğlu ile birlikte plak yaptıkları "Sensiz Olamam" ile ilk büyük çıkışını gerçekleştirdi.

Alpman'ın 1972'de yaptığı ve sözlerini Fikret Şeneş'in yazdığı "Bir Başkadır Benim Memleketim" plağı pek ilgi görmedi. 1974'te Kıbrıs çıkartması ile TRT'de "Memleketim" çok sık çalınmaya başlayınca şarkı tekrar 45'lik plak olarak piyasaya sürülerek büyük satış rakamlarına ulaştı.

Son profesyonel sahne çalışmasını 1990'da Yeniköy Bilsak Kulübü'nde yapan Alpman, 1995'te ses tellerinde oluşan nodüllerden ameliyat oldu.

Alpman'ın en sevilen şarkılarından oluşan bir albümü 1999'da yayınlandı.

Ayten Alpman'ın başlıca eserleri; "İstersen", "Memleketim", "Sensiz Olmam", "Tek Başına" ve "Yanımda Olsa" şeklinde sıralanabilir.

''Ben Varım'' diyerek gönlümün en derinlerinde yer alan Ayten Alpman'ın hala var olduğunu, bir başka olduğunu ve onsuz olamayacağını da eklemek isterim..


Kaynak: Sabah ve Milliyet Gazeteleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...