8 Mart 2012 Perşembe

Dünya Kadınlar Günü - International Women's Day

''Cennet annelerin ayakları altındadır'' sözünün muhatabı olan, tüm dünya kadınlarının ''Dünya Kadınlar Günü''nü kutlarım..

21. yy'ın ilk çeyreğini doldurmak üzere olduğumuz şu yıllarda, maalesef hala ''Dünya Kadınlar Günü''nü kutlamaktayız.. Bilinir ki; bu özel gün, günümüz dünyasında şiddet gören, ezilen, hakları elinden alınmış bütün kadınlar için yaklaşık olarak bir asırdır tepki olarak kutlanmakta. Hayal ve umut ediyorum, tüm dünya olarak öyle  bir medeniyet seviyesine ulaşırız ki, bu günü tekrar kutlama gereksinimini de ortadan kaldırmış oluruz..

Tüm dünya kadınlarının bu özel günü kutlu olsun..

''8 Mart Dünya Kadınlar Günü''nün dünyadaki ve Türkiye'deki tarihçesine şöyle bir göz atalım..


8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.



26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.



İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.


Türiye'de ''8 Mart Dünya Kadınlar Günü''

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

Bu karikatürlerde ''Ağlanacak halimize gülünecek'' cinsten..











Bu arada Ukrayna'lı ''FEMEN'' grubunun Türkiye'ye bir ziyareti olacakmış. Hani şu ''göğüsleriyle tüm dünya kadınlarının haklarını savundukları''nı söyleyen grup. Yer ve tarih hakkında bilgisi olan, bu bilgiyi bizlerle de paylaşsın lütfen. Destek vermek gerek.. ;)


Kaynak: wikipedia.org
                  google.com/görseller/dünyakadınlargünü

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...