1 Şubat 2012 Çarşamba

Kar Nedir? Kar Nasıl Oluşur?

Ağzımızdaki sakızın donduğu şu günlerde nedir bu kar kardeşim diyenlerin sayısı bir hayli arttı. Ben de bu sorunun cevabını merak edenlerden biri olarak küçük bir araştırma yaptım, ve içimizi donduran bu karın ne olduğu, nasıl oluştuğu hakkında bir takım bilgiler toparladım. Malumunuz kış aylarının en eğlenceli olayıdır kar. Aslında bir o kadar da eziyeti. Adeta yağmasını bekleyemeyiz. Özellikle de çocukların en güzel eğlencesidir ve en güzel hobimizdir kardan adam yapıp burnuna havuç takmak. Peki hiç merak ettiniz mi kar nasıl oluşur diye. Şimdi bu içeriğimizde sizlere kar nasıl oluşur hakkında bir takım bilgiler vermek istiyorum..


Kar,  buluttan oluşturan minicik su tanelerinin çok soğuk hava ile karşılaşması sonucu, çok ince buz parçalarına dönüşmesidir. Bu, o kadar çabuk olmuştur ki, su tanesi yağmur olamadan kara dönüşmüştür.

Aslında kış mevsiminde bulutlar hemen her zaman, havadan da hafif olan minik buz parçacıkları içerirler. Ama kar yağması için belli etkenlerin bir araya gelmesi gerekir.

Bu etkenler, düşük ısı ve hava akımlarıdır, işte bu ortam, buz parçacıklarının birleşerek kar şeklinde yağmasına yol açar.

“Kar donmuş su buharı parçacıklarından oluşur. Bunlar havadan buz kristalleri ya da kar taneleri biçiminde düşer . Kar taneleri gerçekte buz kristali kümeleridir .





Havadaki sıcaklık donma noktasına geldiğinde, su buharı yoğunlaşarak bir toz parçasının çevresinde buzlaşır ya da çok küçük bir buz kristali biçimini alır .

Buz suyun katı ya da kristalli halidir . Saydam, renksiz, kokusuz ve tatsız bir yapısı vardır . Buzlaşma O (sıfır) derecenin altında ortaya çıkar . Birçok maddenin tersine, su donduğunda genleşir, yani hacmi artar. Bu nedenle kaya, yol ve yapı yarıklarında donan su çatlaklara yol açabilir .”

Kar; donma noktasının altındaki sıcaklıklarda, genleşen bulutların içinde oluşur. Bu bulutlarda; buz kristalleri, su damlacıkları ve aşırı soğumuş su damlacıkları karışık halde bulunur. Aşırı soğumuş su damlacıkları, buz kristallerine temas ettiğinde hemen donar. Donan damlacıklar, daha sonra başka buz kristallerine yapışarak büyür ve kar tanelerini oluşturur. Kar taneleri, içindeki hava akımları tarafından tutulamayacak ağırlığa eriştiklerinde, düşmeye başlarlar.
KAR TANESİ NASIL OLUŞUR?



Kaynak: mavirize.com

2 yorum:

  1. ALLAH ne kadar güzel yaratmis rabbim bütün insanlar bir araya gelse tek bir damlasini yapamayiz cok sukur rabbim senden gelene.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...