9 Mart 2012 Cuma

Esir Kuşlar - Andrea De Carlo



İş Bankası Kültür Yayınları çağdaş İtalyan Edebiyatı'nın tanınmış romancılarından Andrea De Carlo'nun "Esir Kuşlar" adlı eserini Türkçeye kazandırıyor. Başkahramanı tedirgin ve/veya sıra dışı gençler olan, kafesler ve kaçışları konu alan roman edebiyat meraklılarının beğenisine sunuluyor.



Kaçış: Hayatı bir kafeste yaşar gibi sürdüren insanların, giderek anlamsızlaşan dünyaya gösterdikleri tepkilerden biri... Andrea De Carlo'nun "Esir Kuşlar"ı gündelik hayatlarından, yaşadıkları çevreden, hatta kendilerinden kaçıyorlar. 

Göç yolunda Malaidina, Elvio ve Paola ile karşılaşan Fiodor'a göre sadece insanlar değil, duygular, istekler ve düşünceler de farklı boyutlarda ve değişik biçimlerdeki kafeslerin içinde yer almaktadır artık.

Hayatın ve kaçışın fotoğraf kareleri Çağdaş İtalyan Edebiyatı'nın tanınmış romancılarından Andrea De Carlo'nun kalemiyle Esir Kuşlar'da birbirine bağlanıyor.

Andrea De Carlo özellikle gençler tarafından sevilen, en tanınmış İtalyan romancılarından biridir. Romanlarının başkahramanları hemen hemen daima tedirgin ve/veya sıra dışı gençlerdir. İtalya'nın "manevi başkenti" ve 70'lerden 80'lere geçişin en sarsıcı ve görünür olduğu Milano'da doğmuş olan romancı, romanlarının çoğunda, Milano'ya karşı -anlaşılabileceği üzere ihanete uğramış bir aşkın sonucu olan- yakıcı bir nefreti dile getirir. Başkahramanların isimlerinin İtalyan ismi olmaması da De Carlo'nun karşı tutumunun bir göstergesidir.

Bununla birlikte, De Carlo asla umutsuz bir yazar değildir. Bu roman da dahil olmak üzere, en ünlü romanlarının hepsi mutlu sonla biter: Masalsı bir son değil; tuhaf, ironik bir şekilde, ama günün sonunda yine de mutlu.

Ayrıca tecrübeli bir fotoğrafçı olan De Carlo'nun, açıkça fotografik bir üslubu vardır. Anlatımı, sıklıkla bir seri birbirinden kopuk fotoğraf karesi üzerinden akar. Böylece okuyucuyu jestler, hareketler, ifadeler üzerinde durmaya yöneltir. Beden dilini de önemseyen sanatçının buluş yapmayı seven ve tekrarlardan korkmayan özel ve cüretkâr bir stili vardır.

[Arka Kapak Yazısı]

2 yorum:

  1. Mutlu bir son var dediğiniz an okumak istedim bu kitabı hemen. Zira bu aralar genellikle ağlıyorum her kitabın sonunda, bir değişiklik yapsam fena olmaz.

    YanıtlaSil
  2. Ahh, mutsuz bitmesini tercih ederim.. Tahammül sınırlarımı zorladı bu kitap.. ;)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...