9 Mayıs 2012 Çarşamba

Howard Carter [1874-1939]


Google Howard Carter'ın 138. doğum gününü unutmadı. Öldüğünde cenazesinde sadece Lady Evelyn'in bulunduğu Carter'ın doğum gününü Google hatırlattı. Carter'ı bilmeyenler için klasik, kısa bilgiler verelim ve benim Carter'ı tanıma hikayemi de kısaca özetleyeyim.


Howard Carter [1874-1939]
Howard Carter; İngiliz arkeolog ve Mısırbilimcidir. Mısır'ın Luksor kentindeki ünlü Krallar Vadisi'nde firavun Tutankamon'un mezarını keşfetmesi ile ün kazanmıştır. Buna rağmen Mısır'dan çok uzaklarda ölmüş ve cenazesine bir tek Lady Evelyn katılmıştır.


Howard Carter 1874 yılında İngiltere' nin başkenti Londra' da, Kensington semtinde dünyaya gelmiştir. Babası yetenekli bir sanatçı olan Samuel Carter, annesi ise Martha Joyce (Sands)' tur. Çocukluğu daha çok Swaffham, Norfolk' ta geçmiştir.

Mısır'da arkeoloji çalışmaları yapıp, Sir F.Petrie'nin Tell el-Amarna kazılarına katılan (1892) Howard Carter, Mısır hükümeti tarafından eski yapıtlar müdürlüğüne atanmıştır. Teb kazılarına katılıp (1910) Mısır kraliçesi Hatşepsut'un mezarının bulunmasında önemli rol oynadıktan sonra Lord Carnarvon' la işbirliği yaparak Teb'de Krallar Vadisi'nde araştırmalara başlamış ve Çocuk Kral Tutankhamon'un mezarını keşfetmiştir (1922). Fakat bu keşif kolay olmamıştır. Antik Çağ Servisi ile çok fazla ters düşmüştür. Times gazetesine verdiği imtiyazlar yüzünden Mısır basını onu hiç sevmemiştir. Lord Carnarvon yaşarken izin vermemesine rağmen, o öldükten sonra Lady Evelyn ile evlenmişlerdir.

Tutankamon Son Sır


Hiç kitap okmayan, kitap okumasını sevmeyen, eline bir kitap bile almamış bir kimseye tavsiyem şu olacaktır. Ramses... Cristian Jacq'ın 5 ciltten oluşan bu eserini okuyunuz. Ben ki, üniversite yıllarına kadar eline bir kitap almamış, roman okuyacağıma sinemaya gider filmini seyrederim zihniyetinde olan bir kişiydim. Bana kitap okumayı öğreten, sevdiren, kokusunu hissettiren ve sinemada algıladığım heyecandan fazlasını tattıran Ramses'e sonsuz teşekkürler.

Gel gelelim kitap okumayı bir kere sevdiniz mi, bir alıştınız mı, devamını ara vermeden getirmek istersiniz. Zira ''Ramses'' serisi bittikten sonra, ikinci işim Cristian Jacq'ın diğer kitaplarını araştırmak oldu ve önceliği ''Tutankamon Son Sır'' a verdim.

Çok kısa bir özetle kitapta, Carter'ın sözde gayrimeşru Mark isminde bir oğlu bulunmakta ve romanda Mark; babasının Tutankamon'un mezarından çıkarttığı varsayılan papirüsleri aramaktadır. Başından geçen türlü olaylarla birlikte, Tutankamon'un son sırrını, lanetini de keşfetmektedir. Kitapta ''flashback'' olu mu hiç demeyin, zaman zaman Carter'ın dönemine de değinilmektedir.

Kitap bitince insan etkileniyor tabi, gitim Google amcaya sordum Carter'ı. İyi bir insan olduğunu, bir takım zengin patronların maşası olarak kullanıldığını ve Tutankamon Laneti'nin palavradan başka bir şey olmadığını anlattı.

Tavsiyem önceliği Ramses'e vermenizle birlikte Cristian Jacq'ın diğer kitaplarını da hatimetmeniz. Böylelikle Howard Carter gibi tarihe iz bırakmış değerli bilim insanlarını da tanıma fırsatı yakalayabilirsiniz..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...