16 Ocak 2012 Pazartesi

Google'ın sansürcü ülkeler raporunda Türkiye için şok yorum!

Google'ın sansürcü ülkeler listesinde Türkiye, isteklerine 'boyun eğilen ülke' olarak yer aldı. Yetkililer Türk mahkemelerinin, ülkede yasaklanan videoların tüm dünyada engellenmesi talebini ise reddettiklerini söyledi.

Arama motoru Google'ın başı sansürcülerle dertte. Kanada Mahremiyet Dairesi ve 10 Batılı ülkeden 'dünya vatandaşlarının mahremiyet haklarına uymadığı" yönünde mektup alan Google, kendisini savunmak adına 'sansür isteyen devletler haritası'nı yayımladı. Britanya'nın da dahil olduğu 10 ülkeden, veri koruma yetkililerince karşı eleştiriler aldığı için böyle bir harita yayımlayan Google'ın sansürcü ülkeler listesinde Türkiye, yüzde 66.7 oranıyla 'isteklerine boyun eğilen ülke' olarak yer aldı.


Verilerin kaldırılmasını ve kullanıcılarının ayrıntılı bilgilerini talep eden devletlerin başında 3663 bilgi talebiyle Brezilya geldi. Bu ülkeyi 3580 veri talebiyle ABD izledi. Britanya ise 1166 bilgi isteği ile üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri 1061 bilgi isteğiyle Hindistan, 846 bilgi talebiyle Fransa, 550 taleple İtalya, 458 kişisel bilgi isteğiyle Almanya izledi. Çin ise Google'nın listesinde yer almadı. Google yetkilileri, "Eğer Çin bu listede yer alsaydı büyük farkla listenin başında yer alırdı" dedi.

Google'ın haritasında Türkiye, Atatürk sansürleriyle yer aldı. Google, Türkiye'nin bilgi talebine ilişkin rakam vermedi. Ancak, Türkiye'nin isteklerinin yüzde 66.7'sini karşıladıklarını belirtti. Şirket bu konuya ilişkin ise şu bilgiye yer verdi: "Türkiye'de, modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal'i aşağılayan videolar yasadışı. İki yıl önce, Youtube'da böyle bir içerik konusunda bilgilendirildik ve Türkiye'nin yasalarını ihlal eden bu videoların Türkiye'de izlenmesini engelledik. Ancak daha sonra, Türk mahkemesi videoların tüm dünyada engellenmesi talebinde bulundu. Ancak biz bu talebi, 'Türk yasalarının Türkiye dışında uygulanamayacağı' gerekçesiyle reddettik. Sonuç olarak, Türkiye'de yasaklıyız."


Şeffaflık azalır
Google Hukuk Müşaviri David Drummond, devletlerin istediği bu taleplerin büyük bir kısmının hukukî olduğunu ve ihtiyaç duyulan bilgilerin yasal suç soruşturmaları ya da çocuk pornografisinin ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu söyledi. Drummond, "İnanıyoruz ki daha geniş şeffaflık daha az sansüre öncülük edecek. Şirketler, devletler ve bireyler bir şeyler yapmazlarsa -seçme hakkını ve denetimi kullanıcının elinden alıp gücü bilgiye ulaşımı sınırlandıranların ellerine verirsek- biliyoruz ki internet çok daha sınırlı bir hale gelecek. Google'ın yayımladığı haritadaki rakam dökümleri şeffaflığı attıracak ilk adım" dedi.


Google sözcüsü Scott Rubin de, araştırmalarının diğer şirketlere de bilgi paylaşımı konusunda esin kaynağı olmasını umduğunu belirtti. Rubin, sansürlere ilişkin verileri genişleteceklerini ve bir sonraki araştırmayı altı ay içinde yayınlayacaklarını açıkladı.

Google'ın ayrıntılı raporlarını incelemek üzere buraya tıklayınız..




Kaynak: medyafaresi.com







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...