9 Ocak 2012 Pazartesi

Bir Silgi Bir Kalem

Türkiye genç nüfus yoğunluğuyla eğitime kaynak yetiştirmeye çalışıyor. Sadece orta öğretimde 3,5 milyon öğrencinin okuduğu bir eğitim sisteminde okulların çeşitli ihtiyaçlarını gidermek deher geçen gün zorlaşıyor. Bu gerçekten hareket eden ve sivil bir inisiyatif olan LADDER (LiderAdaylarını Destekleme Derneği), bazı ihtiyaçlarını karşılayamayan ilk ve orta öğretim kurumlarına ulaşmak ve okul yetkililerinin aktardıkları eksikleri karşılama hedefiyle dijital bir platformu hayata geçirdi. “Aydınlık yarınlar için Bir Silgi Bir Kalem” mottosu ile faaliyete geçen dijital platform(http://www.birsilgibirkalem.org/), Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayını almayı başardı.
Tamamen sivil toplum girişimi olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, proje ekibi, doğrudan herhangi nakti veya ayni bağışı kabul etmiyor. “Bir Silgi Bir Kalem” platformu, doğrudan Türkiye’deki tüm okullarla bağışçılar arasında dijital bir köprü oluşturuyor. Okullar, www.birsilgibirkalem.org ‘da ihtiyaçlarını doğrudan duyurabiliyor. Bu platformda isteyen kişi ve kurumlar, okulların yetkili olarak belirlediği öğretmenlerin taleplerini karşılayarak sayısız çocuğun yüzünü güldürebiliyor.
Site bir anlamda bağış yapanlarla bağışçıların buluştuğu sosyal bir topluluk olma işlevini de üstleniyor. Site üzerinden gönderilen bağışın yerine ulaştığını ve kullanıldığını gösteren fotoğrafların yanı sıra öğrenciler tarafından yazılmış teşekkür mektupları da bağışçıya görevini yapma mutluluğu yaşatıyor.
Sistem nasıl çalışıyor?
LADDER’in liderliğini yaptığı bu projenin çıkış noktasında Türkiye’de yardıma ihtiyacı olan okullarile yardımseverler arasındaki iletişimin yetersizliği önemli bir rol oynadı. Online mecranın getirdiği kolay ve bire bir iletişim sayesinde, ülkemizdeki iyi imkanlara sahip ve bilgisayardan kırtasiye malzemelerine, elbiselerden elektronik eşyalara kadar her türlü yardımı yapmaya hazır binlerce vatandaşımız bu proje ile harekete geçti.
Bir Silgi Bir Kalem” kampanyasında okullar öncelikle gerçek ihtiyaçlarını yıl içerisinde, istedikleri zamanda sisteme girebiliyorlar. Web sitesi sayesinde okullara yapılan bağışlar sezonluk bağışlar olmaktan çıkıyor ve okullar için devamlı bir bağış döngüsü oluşuyor.

Yardımsever kişiler ise bu sistem sayesinde bağış yapmak için; vakıf, dernek gibi kurumları aramak zorunda kalmıyor. Yardıma ihtiyacı olan eğitim kurumlarına “Bir Silgi Bir Kalem” platformunda hızlı birşekilde ulaşabiliyor.
Bağışta bulunanlar, bağış sürecini, sistem üzerinden rahatlıkla takip edebildiği gibi teslim alınan ürünlerin kullanıldığını gösteren fotoğraflar da yine bu platformda paylaşılabiliyor. Bu tür geribildirimler ile yardım sürecinin her aşaması denetlenebildiği gibi yapılan yardımın sorunsuz vedoğru, sağlıklı bir şekilde yerine ulaşması da sağlanmış oluyor.
Türkiye’deki okullarımızın eğitim standartlarını yükseltmeyi hedefleyen “Bir Silgi Bir Kalem”platformunun online altyapısı, stratejik ve kargo ortaklıkları ile desteklenerek ürünlerin gönderiminde büyük bir kolaylık sağlıyor. Okullara web sitesi üzerinden kendilerine gönderilen malzemenin kargo işlemleri hakkında statüs bilgisi sunuluyor.
Ayrıca gerçekleşen bağışlar, okul yetkilileri tarafından onaylanıyor. Gönderilen ürünlerin okul demirbaş listesine girmesi sağlanıyor. Yapılan bağışların yanlış olması veya istenen ölçütlere sahip olmaması durumunda okul yetkilileri sisteme yeniden giriş yapılıyor. Okul yetkilisi tarafından bağışçıya teslimat raporu ve teşekkür yazısı iletiliyor. Öğretmenler tarafından bağış yapılan ürünün kullanıldığını gösteren fotoğraflar sisteme yükleniyor ve okul, eğer başka ihtiyacı varsa, yeni istekaçıyor.
Bir Silgi Bir Kalem” projesinin Facebook ve Twitter sayfaları üzerinden öğretmenler isterlerse ayrıca okulları için ihtiyaçlarını daha geniş kitlelere duyurma olanağı da bulabiliyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...