23 Mart 2012 Cuma

İş Görüşmesinde Facebook Şifresini İstiyorlar

Ntvmsnbc.com'da rastladığım bu haber, hayli ilginç. Artık ''Facebook'' ve ''Twitter'' hesaplarımızı dondurup iş görüşmelerine gitsek daha iyi olacak gibi. Aynen aktarıyorum.

Çalışanların özel hayatına dair bilgi edinmek isteyen işverenler, Facebook ve Twitter'daki aramalarda profili çıkmayan çalışanların şifrelerini isteyerek zorla onların bilgilerine erişmek istiyor.
 

New York şehrinde yaşayan istatistikçi Justin Bassett iş görüşmesine giderken kendisine işle ilgili tecrübelerinin ve referanslarının sorulacağını düşünürken tamamen yanılıyordu. Çünkü mülakatı yapan kişinin ondan istediği Facebook'taki kullanıcı adı ve şifresiydi. 

Mülakatı yapın insan kaynakları görevllisi kadın Bassett'e önce karakteriyle ilgili birkaç soru sorduktan sonra bilgisayarını çalışan adayına çevirdi ve 'özel' olarak kaydedildiği için arama sonuçlarında çıkmayan Facebook profiline girmesini istedi. Bassett bu isteği reddetti ve çalışanın özel bilgilerini soruşturan bir şirkette çalışmak istemediğini söyleyerek iş başvurusunu geri çekti. 

Ne yazık ki iş arayan herkes Bassett gibi görüşmeye gittiği bir işi reddedecek lükse sahip değil. Aynı istekle karşılaşan birçok aday olası patronlarına hayır diyemediği için şifresini vermek zorunda kalıyor.  


Özel sektör gibi birçok devlet kuruluşu da artık sosyal medya aramalarıyla yetinmiyor ve kişilerin hesaplarına girmelerini istedikten sonra o hesaplara göz atmak istiyor. 

George Washington University hukuk profesörü ve eski savcı Orin Kerr bu talebin bir insanın ev anahtarlarını istemeye eşdeğer olduğunu ve korkunç bir mahremiyet ihlali yapıldığını söylüyor. 

İhlallerle ilgili doğan rahatsızlık yasaları da değiştirecek gibi gözüküyor. Illinois ve Maryland'de kamu kurumlarının kişilerin sosyal ağlara dair bilgilerini istemesinin yasaklanmasını sağlayacak bir kanun çıkarılmasına hazırlanılıyor. 

Sosyal medyanın yükselişiyle birlikte yöneticilerin iş başvurusu yapanların Facebook ve Twitter hesaplarını incelemesi olağan bir hal almıştı ancak adaylar özel bilgilerini 'özel profil' seçeneğiyle sadece seçtiği kişilere açarak bilgilerini koruyabiliyordu.

Kaynak:   ntvmsnbc.com
     http://istatistiknotlarim.blogspot.com/2012/03/is-gorusmesinde-facebook-sifresini.html   

6 yorum:

  1. Dünya kediler gününde koyduğun kedi fotoğrafı gibi bakıyorum etrafa suan o_O

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahhahh, benim kedim Pisa o. Kimse onun gibi bakamaz falan diyomuşum.. :P

      Sil
  2. ne kadar sacma bunlarda ıyıce sacmaladı zaten bızdede olur yakında ıznınızle çüşş demek ıstıyorum tesekkurler dedım ve rahatladım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''Çüş'' verilebilecek en güzel cevaptır aslında işveren karşısında.. :)

      Sil
  3. Özel hayat diye bir şey kalmadı bu yüzden facebook kullanamaz oldum.Twiter hesabım o yüzden kendi adıma değil.Nick kullanıyorum.Facebook eş dost akraba sülale hatta müdür öğretmen arkşlar ve öğrencilerin bile toplanmaya başladığı bir yer olunca rahat hareket edemez oldum.Belki facebook şifremi istemediler ama özgürlüğüm ister istemez kısıtlandı.Dondurmadım ama dondurmuş kadar oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyada ''Facebook''u en çok kullanan ilk 5 ülkeden biri olduğumuza göre, bu tür iş görüşmeleriyle karşılaşmamız pek bir aşikar görünüyor. Şöyle ki; önceki işimde, işe kabul edilmemin ardından, aynı gün içerisinde çalıştığım firmanın Yönetim Kurulu Başkanı'nın beni eklemesi.. Facebook hesabımı açarken bi hayli savaş vermiştim açmamak için. Şimdi de kapatmak için aynı savaşı vermekteyim diyebilirim.. Getiriler, götürüler...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...