2 Mart 2012 Cuma

TL'nin Simgesi Nedir? Ne anlatıyor, Nasıl Bilgisayarım'da Kullanabilirim?

İşte beklenen an geldi ve TL'mizin simgesi belli oldu. Çok çeşitli yorumlar yapıldı, komplo teorileri üretildi. Bir kısmını yayınlayalım:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, paranın simgesi belirlenerek TL’nin ve Türk ekonomisinin 2 belirgin özelliğinin ön plana çıkartıldığını belirteler, "Bunlar güven ve istikrar içinde yükselen değerdir. Simgenin çıpaya benzemesi TL’nin kıymet saklama aracı olarak güvenli bir liman haline geldiğini vurgulamaktadır. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise TL’nin ve Türkiye ekonomisinin istikrar içinde yükselen değerini simgelemektedir" dedi.


Başçı, yarışma ilan edilirken, TL Simge Yarışması şartnamesinin ilgili hükmü ile birincilik ödülüne layık görülen tasarım üzerinde değişiklik yapma hakkının saklı tutulduğunu kaydederek, bu çerçevede, banka yönetiminin önerileri doğrultusunda birinci seçilen tasarımın banka grafikerlerinin çalışmaları ile geometrik açıdan estetik bir temele oturtulduğunu bildirdi.

Doğada göze hoş görülenen nesnelerin altın oran ile uyumlu olduğuna dikkati çeken Başçı, elma çekirdeklerinin elma içinde yerleşim şeklinden deniz kabuğunun spiral şekline, insan vücudundan Türk bayrağındaki yıldıza kadar, pek çok estetik görüntünün altın oranla uyumlu olduğunu dile getirdi.

Paraya kazandırılan itibarın sonucunda son yıllarda uluslararası piyasalarda TL’nin kullanımının artarak sürdüğünü kaydeden Erdem Başçı, şöyle konuştu:

"Küresel piyasalarda değişik para birimlerinin kullanılmasına ilişkin olarak Uluslararası Ödemeler Bankasının yaptığı anket sonucuna göre 2010 yılında TL’nin kullanımı 2007 yılına göre 3 kattan fazla artmıştır. Bunun yanında Türk Lirası yabancı yatırımcılar nezdinde bir yatırım aracı olarak da işlem görmektedir. Türkiye piyasası kapalı olduğu zamanlarda dahi Türk Lirası pozisyonu olan yabancı kurumlar, yurtdışı kurumlarda kendi aralarında Türk Lirası cinsinden işlemler gerçekleştirebilmektedirler.''

Üretilen komplo teorileri ise şöyle;



CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Merkez Bankası bağımsızlığının ulaştığı son nokta Tayyip Erdoğan’ın adının baş harflerini paramızın simgesi yapmak oldu" dedi. Ve sözlerine şöyle devam etti: "Merkez Bankası bağımsızlığının ulaştığı son nokta Tayyip Erdoğan’ın adının baş harflerini paramızın simgesi yapmak oldu. Böylece padişah olma özlemini her fırsatta sergileyen Başbakan’a, adına sikke basarak en güzel hediyeyi verdi. Artık paramızın değerinden sonra Başbakan’ın simgesi de sıcak paracılara emanet edilmiş oldu. Bu cüret ve ibret tablosunu halkımızın dikkatine sunarken, Başbakanlık’ın tuğra basma hazırlığına ne zaman başlayacağının da merak edildiğini hatırlatmak istiyorum."

Çok kimseler Emeni para birimi Dramı'nın sembolüün tersine benzetti. Bu fikre ben de katılıyorum. Fazlasıyla andırıyor.  Daha özgün bir sembol yaratmalıydık diye düşünüyorum..

TL ve Dram Sembolleri

Twitter'da ne Söylendi?


Yeni haç'ınız hayırlı olsun

$ ve € gibi... İşte TL'nin yeni simgesi. Altın Oran'a uygun olarak tasarlandı. Hayırlı olsun!

Artık bizim de logomuz var! TL'nin yeni simgesi belli oldu
TL nin simgesi. Her yabancı simgeden bir parça var sanki.
TL'nin simgesi açıklandı. İlginç bir şey. Alt çizgisi yukarı doğru kıvrık, dik çizgi üzerinde 2 küçük çizgi olan L şeklinde.
TL nin simgesi değişirse bütün banknotlar yeniden mi basılacak şimdi?
TL'nin simgesi acaba hangi klavye kısayol kombinasyonuyla çıkacak :)
TL'nin simgesi beni zerre ilgilendirmiyor, keza bizzat TL'nin kendisi ile yıllardır kavgalıyız ve görüşmüyoruz. 

Yeni Simge'den ille de bir anlam çıkarmak istiyorsanız, buyrunuz:

Muhtaç olduğunuz anlam damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur !


TL simgesinin bilgisayarınıza kurulumu için, tıklayın..

Kaynak: posta.com.tr
               ulenn.com
               tcbm.gov.tr

4 yorum:

  1. Çok enteresan bir milletiz!

    YanıtlaSil
  2. Hiç tartışmasız öyleyiz..

    YanıtlaSil
  3. Üretilen komple teorilerine aptal aptal gülsem de :) ben çok beğenmedim simgeyi. hafif sağa sola sallasan yıkılacak, tepe taklak olacak gibi geliyor bana :) Alt kısım yuvarlak değilde yere daha sağlam bassaymış iyiymiş :)

    YanıtlaSil
  4. Keşke yere sağlam basan bir simgemiz değil de, paramız olsa..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...