30 Ocak 2012 Pazartesi

İlk ‘Türk Dünya Güzeli’ vefat etti

Atatürk tarafından güzelliği nedeniyle kraliçe anlamına gelen 'Ece' soy adını alan 1913 doğumlu Türkiye'nin ilk 'Dünya Güzeli' Keriman Halis Ece Tamer 99 Yaşında hayatını kaybetti.

Türkiye’nin ilk “Dünya Güzeli” Keriman Halis Ece Tamer (99), İstanbul’da kızının evinde hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, Bebek’te kızının evinde yaşayan Keriman Halis Ece Tamer, kalp yetmezliği nedeniyle akşam saatlerinde yaşamını yitirdi. Keriman Halis Ece Tamer’in cenazesinin, 30 Ocak Pazartesi günü İstanbul’da toprağa verileceği öğrenildi.



Keriman Halis kimdir?


Keriman Halis Ece, zamanın meşhur tüccarlarından olan ve Hızır adı verilen yangın söndürme aletlerinin mümessili Tevfik Halis Bey ve Ferhunde Hanım’ın altı çocuğundan biridir. Yarışmalara da babası tarafından kaydettirilmiştir. Tahsilini Feyziati (Boğaziçi) Lisesi’nde yapmıştır. Keriman Halis’in amcası, ünlü operet bestecilerinden Muhlis Sabahaddin Ezgi’dir. Halası ise ünlü kadın bestekâr Neveser Kökdeş’tir.


Yeğenleri arasında Melek Kobra (Ayşe Opereti), Mete Uğur ve Asım Ekren gibi ünlü isimler bulunmaktadır. İlk evliliğini Dr. Orhan Sanus ile yapan Keriman Hanım’ın ilk oğlu Sezai Biltin Sanus, daha sonra da kızı Ece Sanus dünyaya geldi. İkinci evliğini ise ünlü tüccarlardan Hasip Tamer Bey’le yaptı ve bir erkek çocuğu oldu.


Keriman Halis çok iyi piyano çalabilmekteydi, yanı sıra oldukça iyi yemek yapan ve dikiş diken Ece, Fransızca’yı anadili gibi bilmekteydi. Meşhur Ece Ajandası da, adını Keriman Halis’in soyadından alır. Şirketin merhum sahibi Murtaza Sadık Kağıtçı, bu soyadın anlamlı bir şekilde veriliş hadisesinden çok etkilenerek bir ajanda çıkararak bu ismi kullanmayı tercih etmiştir.

Türkiye’nin tek birincisi


Keriman Halis’in Belçika’da kazandığı yarışmanın orijinal adı International Pageant of Pulchritude’ydi. Türkçe olarak Uluslararası Güzellik ve Zarafet Yarışması, o dönemin en prestijli güzellik yarışması organizasyonuydu.


En eski organizasyonlardan olan yarışma bütün ülkelerce saygı görüyordu. Yarışma Kâinat Güzellik Yarışması ve Dünya Güzellik Yarışması olarak da biliniyordu, yarışmanın birincileri hem Zarafet Güzeli hem Dünya Güzeli hem de Kâinat Güzeli unvanlarıyla anılıyorlardı.

Ancak yarışma el değiştirip adı Kâinat Güzellik Yarışması olarak düzenlenmeye başlanınca, günümüz adıyla Miss Universe, yeni bir yarışma olarak dünyaya sunuldu ve Miss Universe güzelleri ayrı başlık altında toplandı.


Dünya Güzeli unvanı da günümüzde Miss World ve Miss Earth yarışmaları ile karışmaması nedeniyle yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu dalda Türkiye’nin bir tek birincisi olan Keriman Halis’tir.

Kaynak: milliyet.com.tr 

4 yorum:

  1. Merhaba. Çocukluğumdan beri duyarım bu ismi. Üzüldüm.

    YanıtlaSil
  2. Kendi gibi ömrü de güzelmiş.. Ve yaşlı iken dahi çok asil bir görünümü varmış. Nurlar içinde yatar inşallah..

    YanıtlaSil
  3. Çok bilgilendirici yazılan. Görünümü bizimle paylaşmak için zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, vakit ayırıp yorumladığınız için ben teşekkür ederim..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...